Belangrijke tips bij het schrijven van een sollicitatiebrief zijn: maak je brief niet te lang, word niet te amicaal en maak vooral geen taalfouten in je brief! Vraag je af of een foto van toegevoegde waarde is.
STAR en AIDA methode
Je kunt STAR Methodiek gebruiken om belangrijke punten of gebeurtenissen beknopt in je sollicitatiebrief te beschrijven.
Een andere methode is AIDA. De AIDA formule komt oorspronkelijk uit de productverkoop, maar leent zich ook erg goed voor gebruik bij het schrijven van je CV of je sollicitatiebrief. Als het ware verkoop jij jezelf. Je kunt de AIDA formule zien als een stappenplan om een uitdagende boodschap over te brengen.
Tip 1: Maak je sollicitatiebrief niet te lang
Zorg voor een effectieve opmaak van je sollicitatiebrief. Een sollicitatiebrief bestaat – buiten de aanhef en een groet – uit drie of vier alinea’s. Over het algemeen maak je een brief niet langer dan een half A4tje waardoor je de vaart en de lezer niet verliest.
Tip 2: Word niet te amicaal
Probeer ondanks je enthousiasme niet te amicaal te worden in de brief. Een bepaalde zakelijkheid staat voor professionaliteit. Laat de toon en de stijl van je brief ook afhangen van de vacaturetekst. Als deze formeel is kun je in je aanhef beter “Geachte” dan “Beste”gebruiken. De ‘tone of voice’ kan ook per branche erg verschillen. Zo is het in de juridische en financiële wereld gangbaar dat je wat zakelijker bent en kun je in de communicatiebranche prima een brief schrijven met wat meer flair.
Tip 3: Zorg dat je opvalt
Veel starters maken de fout dat zij dezelfde brief vaker gebruiken. Doe dat niet. Pas je brief iedere keer weer aan, afhankelijk van de functie waarop en de werkgever waarbij je solliciteert. Anders loop je het risico te vervallen in algemeenheden en val je niet meer op. Beschrijf dus steeds opnieuw wat je zo aanspreekt in een baan, een werkgever en wat juist jou zo geschikt maakt voor de openstaande functie. Probeer daarbij clichés te voorkomen. Iedereen is uniek en juist dat moet je benadrukken.
Tip 4: Maak geen taalfouten in je sollicitatiebrief
Spel- en taalfouten in je brief zijn funest. Taalfouten komen erg onprofessioneel over en bovendien lijkt het dan alsof je lichtzinnig over de functie denkt, alsof je gehaast bent tijdens het schrijven. Om taalfouten te voorkomen kun je uiteraard gebruik maken van de spellingscontrole van je tekstverwerkingsprogramma, maar het is ook verstandig om je brief door iemand anders na te laten lezen (zie tip 6).
Tip 5: Per e-mail of per post?
Tegenwoordig is het gangbaar dat je je brief per mail verstuurd. Zet je brief in de mail zelf en voeg je cv toe als bijlage. Als je de brieftekst direct in de mail plakt, verlaag je de drempel voor de lezer om de sollicitatiebrief door te lezen en kom je minder snel op ‘de stapel’ te liggen. Als het bedrijf in kwestie je brief liever via de post ontvangt, staat dat bij de contactgegevens in de vacature.
Tip 6: Laat de brief aan anderen lezen
Laat je sollicitatiebrief ook aan anderen lezen voordat je deze verstuurt. Misschien zien zij nog een eigenschap of skill die je helemaal over het hoofd hebt gezien, of haalt iemand er op het nippertje nog een taalfout uit.
Tip 7: Een foto toevoegen aan je sollicitatiebrief
Of je een foto moet toevoegen aan je sollicitatiebrief hangt af van de functie waarop je solliciteert. Indien een leuke uitstraling of representatief uiterlijk belangrijk is voor de uitvoering, dan is het toevoegen van je foto een aanrader. Denk bijvoorbeeld aan sales vertegenwoordigers of gastvrouwen. In andere gevallen kan het ook juist een verkeerde indruk maken, maar het maakt je sollicitatie wel persoonlijker. Overweeg daarom goed de relevantie van het toevoegen van een foto en zorg dat je een nette, representatieve foto van jezelf gebruikt.
Tip 8: Open sollicitatiebrief
Een open sollicitatie verschilt van een ‘normale’, omdat er geen vacature is waarop je reageert. In een open sollicitatiebrief leg je extra nadruk op jouw oprechte interesse in het bedrijf en motiveer je duidelijk waarom jij goed bij het bedrijf past.