De afgelopen twee jaar was er een schokkende toename van het gebruik van drank en drugs onder studenten te zien. De hoofdoorzaak? De uitbraak van covid in Nederland. Plotseling was er nog maar weinig te beleven in het studentenleven. Hele dagen zaten ze op hun kamertjes. Volgden ze colleges online en waren ze niet in staat om echt van het sociale studentenleven te genieten. Niet alleen kregen veel studenten te maken met studievertraging, ook verveling eiste haar tol. Uit onderzoek aan het begin van de crisis bleek dat vier op de tien studenten vaker naar alcohol en drugs grepen om de verveling te verdrijven. Deze cijfers komen uit een enquête die begin januari 2021 onder studenten werden gehouden.
Inmiddels lijkt het alsof we het ergste van de crisis gehad hebben. Helemaal zeker is dat niet. Maar zal dit ook betekenen dat studenten weer minder naar alcohol en/of drugs zullen grijpen. Experts vrezen het ergste. Juist gedurende de pandemie was er voldoende ruimte om verslavingen te ontwikkelen. Er was minder sociale controle en het werd zelfs meer sociaal geaccepteerd dat er eens wat vaker een glaasje werd gedronken. Je moest immers wel ‘blijven genieten’. De studenten die toen steeds een beetje meer zijn gaan drinken of gebruiken, zullen nu juist de gevolgen van deze sluimerende verslaving ontdekken. We staan dus eigenlijk pas aan het begin van mogelijk een lawine van verslaafde studenten die uiteindelijk bij een direct opname afkickkliniek aan zullen kloppen. Dit legt nieuwe druk op de geestelijke gezondheidszorg. Om nog maar over de gevolgen voor de studentenwereld te zwijgen.
Alcohol is grote boosdoener
Een van de grotere boosdoeners is toch wel het gebruik van alcohol. Dit wordt door veel mensen nog te veel sociaal geaccepteerd. Helemaal onder studenten. Een glaasje wijn of een biertje hoort er toch gewoon bij? Misschien wel. Er zijn echter ook studenten die dagelijks een hele krat of meerdere flessen wijn achterover slaan en vervolgens weer in de collegebanken zitten. Het gevaar ligt hem in het feit dat dit veelal niet ontdekt wordt. Wanneer zulk extreem drinkgedrag echter al in de studententijd begint, kan dit enorm schadelijke gevolgen hebben in de rest van hun leven.
Het is daarom zaak dat de omgeving meer zicht heeft op verslavingsgedrag. Dat ze weten waar ze op moeten letten. Natuurlijk stuur je iemand niet direct naar een afkickkliniek wanneer ze ieder weekend graag een glaasje drinken. Wanneer er echter structureel te veel wordt gedronken en deze persoon echt niet lijkt te functioneren zonder alcohol, dan moet er zo vroeg mogelijk worden ingegrepen.
Kwetsbaarheid van studenten
Studenten zijn een zeer kwetsbare groep. Ze vallen niet meer onder de tieners, maar meestal nog wel onder de noemer ‘jongeren’. Ze zijn wellicht volwassen, maar hun hersenen zijn nog altijd niet volgroeid. Dit gebeurt pas rond je 21e. Tot die tijd is het dus belangrijk dat de hersenen ruimte hebben om te groeien. Door het gebruik van alcohol en drugs kan die groei belemmerd worden. Daarom behoren studenten tot één van de meest kwetsbare groepen. De keuzes die zij nu maken, kunnen alles betekenen voor hun verdere toekomst.