Vegan-student laat vaker van zich horen

Vegan-student laat vaker van zich horen

5 maart 2020 Uit Door admin

Steeds meer studenten willen veganistisch of vegetarisch eten. Ze richten eigen verenigingen op en willen dat kantines van hogescholen en universiteiten hun aanbod uitbreiden.

Groningen beet begin vorig jaar het spits af en sindsdien schieten de veganistische studentenverenigingen als paddenstoelen uit de grond. Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en sinds kort ook Wageningen volgden met een eigen Vegan Student Association (VSA).

Veganisten (in de volksmond: ‘vegans’) eten plantaardig, dus geen dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel, eieren, honing of gelatine. Het is niet bekend hoeveel veganisten er precies in Nederland zijn.

Goede sfeer

Bij de oprichting van de VSA Wageningen waren ze nog met z’n drieën, maar inmiddels is er een whatsappgroep met meer dan zestig studenten. Bestuurslid Luc Roefs is verbaasd over hoe snel het is gegaan. “Mensen zijn er echt enthousiast over.”

Ze komen niet bijeen om met een bestraffend vingertje naar vleeseters te wijzen. “Daar wordt niet eens over gesproken”, zegt Roefs. “Gezelligheid en een goede sfeer zijn belangrijker. We willen gewoon mensen samenbrengen en laten zien hoe lekker plantaardig eten kan zijn.”

Roefs, die zelf bedrijfs- en consumentenwetenschappen studeert, heeft het vegan aanbod op de Wageningse campus zien groeien. “Ik merk dat de cateraars ermee bezig zijn.”

Gegrilde knolselderij

De stijgende vraag naar vegan en vegetarisch eten beperkt zich niet tot Wageningen, ziet Mark Hufken van bedrijfscateraar Vitam. Hij is verantwoordelijk voor de catering bij onder meer de Erasmus Universiteit Rotterdam, de TU Eindhoven en de Hogeschool Utrecht.

“Ik zie dat studenten daar nu net iets bewuster mee bezig zijn dan toen ik vier jaar geleden bij Vitam begon”, zegt Hufken. “Soms zie je ze eerst nog twijfelen: ‘Goh, het is vegan, zal het wel lekker zijn?’ Totdat ze het proberen.” Een vegan broodje met gegrilde knolselderij en gefrituurde uitjes werd volgens hem een regelrechte hit op de TU Eindhoven. “De mensen komen ervoor terug.”

Het is nog een hele uitdaging om studenten en medewerkers te verleiden tot gezond eten. “Het kan helpen om de gezonde alternatieven net iets aantrekkelijker te presenteren, of de snacks niet helemaal vooraan te leggen”, zegt Hufken. Het assortiment van vleessnacks is de laatste jaren iets kleiner geworden. “Maar oude favorieten zoals de kroket en frikandel blijven ook gewoon verkrijgbaar.”

Bron: univers