Voor een zorgverzekering moet je uiteraard premie betalen. De Belastingdienst komt je hierin echter tegemoet door, afhankelijk van je inkomen, Zorgtoeslag uit te keren. De Belastingdienst stelt wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:
- Je moet ouder zijn dan 18 jaar; onder de 18 ben je namelijk gratis meeverzekerd met je ouders.
- Je moet een zorgverzekering hebben, maar dat is sowieso verplicht in Nederland.
- Daarnaast is er een maximum aan je jaarinkomen gesteld. Zit je hier boven dan ontvang je geen zorgtoeslag. Er wordt onderscheid gemaakt tussen je inkomen zonder partner en met partner. De bedragen voor dit jaar vind je op de website van de belastingdienst. Beide bedragen zijn zonder studiefinanciering.
- Je hebt niet teveel spaargeld, beleggingen of andersoortig vermogen
- Tenslotte moeten jij en je eventuele partner de Nederlandse nationaliteit of een geldig verblijfsvergunning bezitten.
Via de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken zodat je weet of en hoe hoog je zorgtoeslag wordt.
Aanvragen Zorgtoeslag
Kom je in aanmerking voor zorgtoeslag, dan kun je dit aanvragen op Mijn toeslagen van de Belastingdienst Hiervoor moet je inloggen met je DigiD. Heb je geen DigiD dan kun je deze aanvragen. Als je liever via een papieren formulier zorgtoeslag aanvraagt dan kan dit ook. Je moet dan bellen met de Belastingtelefoon.
Zodra je zorgtoeslag hebt aangevraagd ontvang je een voorbeschikking met daarop de hoogte van je zorgtoeslag. Deze voorbeschikking ontvang je binnen 8 weken na je aanvraag. Binnen die 8 weken krijg je ook al je eerste zorgtoeslag op je rekening gestort. vanaf dan ontvang je de zorgtoeslag telkens een maand voordat je de zorgverzekering moet betalen. Aan het einde van elk jaar ontvang je een voorbeschikking met daarop de hoogte van de zorgtoeslag voor het komende jaar. Daarnaast krijg je aan het einde van het jaar ook een definitieve beschikking. Hierin staat de hoogte van de zorgtoeslag die je werkelijk had moeten krijgen op basis van je werkelijke inkomen. Heb je teveel gekregen dan moet je dit terug betalen, heb je te weinig gekregen dan krijg je dit alsnog.
Salarisafhankelijk
Hoeveel zorgtoeslag je ontvangt is afhankelijk van de situatie in je huishouden en daarnaast is het gebaseerd op je jaarsalaris. Hiervoor wordt het zogenaamde toetsingsinkomen gebruikt, je studiefinanciering wordt hier niet in meegerekend. Het toetsingsinkomen staat gelijk aan het verzamelinkomen dat op jouw belastingaanslag vermeld staat. Algemeen geldt: hoe lager je inkomen, hoe hoger je zorgtoeslag.
Wijzigingen
Wijzigingen dien je zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst. Bij wijzigingen moet je denken aan een veranderde situatie in je gezin of wanneer de hoogte van je inkomen verandert. Wijzigingen kun je doorgeven met een wijzigingsformulier. Deze kun je aanvragen bij de Belastingtelefoon. Makkelijker is het om het te doen via de website van de Belastingdienst, op MijnToeslagen.