Site pictogram Mijn Studentenleven

Wat leer ik tijdens een opleiding tot cameraman?

man holding camera while squating with smoke on face inside building

Photo by Kaique Rocha on Pexels.com

Je wilt graag films maken of een reis vastleggen voor een reisprogramma. Wat je ook doet, als cameraman is filmen nooit je enige taak. Met bewegende beelden vertel je een verhaal. De ene keer spontaan, de andere keer geregisseerd. Je maakt korte films, nieuwsreportages, commercials of documentaires. Met een creatieve twist of juist heel sober en beschouwend. Als cameraman beschik je over de vaardigheid om je gemakkelijk aan te passen aan de situatie waarin je moet filmen en ben je in staat om de wensen van de opdrachtgever goed in beeld vertalen. Je bent creatief en houdt ervan om een verhaal te vertellen met beelden.

Cameraman opleiding

Als cameraman moet je natuurlijk over een aantal vaardigheden beschikken. Naast het bedienen van een camera, heb je ook te maken met belichting en geluid. Deze factoren moeten bovendien aangepast worden aan de situatie waarin je aan het filmen bent. Daarnaast leer je meer over de montage van jouw opgenomen beeldmateriaal.

Tijdens de cameraman opleiding leer je van alles over het produceren van content. Hoe camera’s werken, over multi-camera technieken, film, documentaires en camjo. Je weet wat belangrijk is voor opnames met meerdere camera’s en tv-programma’s, maar je bent ook in staat om zelfstandig te filmen. Je leert diverse technieken voor de verschillende situaties die je bij een filmklus tegenkomt. Tot slot leer je principes over belichting, geluid en montage, disciplines waar je in de praktijk veel mee te maken krijgt.

Waar kan ik aan de slag na een cameraman opleiding?

Tijdens de opleiding cameraman wordt de student klaargestoomd tot een professionele cameraman of cameravrouw. Na een succesvolle afronding is hij of zij in staat om op efficiënte wijze met een professionele camera goede opnames te maken op locatie. Als cameraman kun je zowel aan de slag bij de videosector als bij de televisie.  

Het mooie van camerawerk is dat videocontent steeds meer wordt gevraagd en goede cameramensen onmisbaar zijn. Je kunt als cameraman werken bij videobedrijven of videoproductiebedrijven met een eigen studio. Je werkt voornamelijk als freelancer, maar een aanstelling in vaste dienst is ook mogelijk.

Wat zijn de taken van een cameraman?

Als cameraman word je gezien als een AV-specialist. Jij bent in staat om de wensen van een klant te vertalen naar een filmconcept. Naast het technische werk in dit beroep, neem je ook veel creatieve taken op je. Het kan ook voorkomen dat je de leiding op je neemt over een camerateam. De taken van een cameraprofessional bestaan uit het opnemen van bijvoorbeeld een bedrijfsfilm, een televisieprogramma, een reportage of documentaire. Om dit te produceren, maak je eerst een shortlist of script.

Een cameraman is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de totstandkoming van audiovisuele producties. Daarnaast kan hij verantwoordelijk zijn voor het maken van een opnameschema en de ontwikkeling van diverse concepten samen met een regisseur of opnamemanager. Niet alle cameramannen werken met een draaiboek. Vooral bij nieuwsreportages is er meestal geen opnameschema. In dit geval gaat een cameraman te werk naar eigen inzicht. Het selecteren van filmmateriaal en montage van de opnames kan ook tot de taken van een cameraman behoren. Andere belangrijke taken van een cameraman zijn het onderhoud van de audiovisuele apparatuur, het archiveren van filmmateriaal, de registratie van gebruiksrechten en de keuzen van filmlocaties.

Welke competenties zijn belangrijk als cameraman?

De belangrijkste vaardigheid van een cameraman is uitgebreide kennis van technologie. Camera’s en andere audiovisuele apparatuur zijn namelijk behoorlijk complex. Daarnaast is het handig als een cameraman veel creativiteit, doorzettingsvermogen en flexibiliteit in zich heeft. Goede communicatieve skills en sociale vaardigheden zijn ook essentieel bij het werk van een cameraman, aangezien je vaak met verschillende professionals samenwerkt.

Als cameraman moet je flexibel kunnen reageren op gebeurtenissen. Soms moet je ook om kunnen gaan met sterk wisselende werktijden en kan het voorkomen dat je fysiek zwaar werk moet doen.

Waar kan ik het beste een opleiding volgen tot cameraman?

Om als cameraman of cameravrouw aan de slag te gaan, zijn er verschillende opleidingsniveaus die je kunt doorlopen. Op mbo-niveau is het mogelijk om een opleidingstraject te volgen voor Cameraman en AV-techniek op niveau vier. Daarna kun je het beste kiezen voor een hbo-opleiding, bijvoorbeeld aan de Nederlandse Filmacademie. Met alleen een mbo-opleiding op zak, zijn de baankansen als cameraman vrij klein. De Nederlandse Filmacademie biedt verschillende opleidingen aan, zoals camera/belichting, montage, regie, production en sound design en interactieve media.

Afhankelijk van de richting die je kiest, kun je cameraman worden, editor, regisseur of scenarioschrijver. De opleiding duurt meestal vier jaar en vraagt een behoorlijke dosis zelfstandigheid en doorzettingsvermogen. Voordat je toegelaten wordt aan de Nederlandse Filmacademie, volgt meestal eerst een intakegesprek waarin je duidelijk je motivatie overbrengt waarom je voor de opleiding tot cameraman kiest.

Is het arbeidsperspectief van een cameraman gunstig?

Over het algemeen zijn de carrièrevooruitzichten van een cameraman vrij goed. Veel cameramannen werken echter als freelancer voor verschillende opdrachtgevers. Tegenwoordig is het niet gemakkelijk om een baan te krijgen bij een regionaal of landelijk televisiestation. Hier werken vaak ervaren cameramannen die zich hebben opgewerkt. Toch zijn de vooruitzichten op de arbeidsmarkt voor een cameraman vrij gunstig.

Het werk van een cameraman is de afgelopen jaren wel veranderd door bijvoorbeeld de aanwezigheid van camerarobots. Dit type camera wordt vanuit de controlekamer bediend door een cameraman of een andere specialist. Maar het beroep sterft niet uit, want cameramensen blijven onmisbaar. Dit is met name het geval bij buitenopnames, zoals een reportage of filmopname. Dit werk kan niet door een robot worden uitgevoerd.

Tegenwoordig kan een cameraman op verschillende manieren werken. De promotiekansen liggen bij het samenstellen van belangrijke producties of het opzetten van een eigen filmproductiebedrijf. Een eigen YouTube-kanaal starten met speciale producties kan ook kansen bieden voor doorgroeimogelijkheden in het ambacht als cameraman.

Vind je het beroep van cameraman leuk, maar wil je je meer allround ontwikkelen in de mediasector? Kijk dan ook eens of een webdesign opleiding bij jou past. Het maken en onderhouden van een professionele website kan je overigens ten goede komen als je zelfstandig aan de slag wilt als cameraman.

Mobiele versie afsluiten