Je hebt je diploma op zak en je studentenleven is officieel voorbij. Een grote mijlpaal! Maar wat nu? Voordat je verder gaat met de volgende stap in je leven, zijn er een aantal praktische zaken die je moet regelen. Met deze checklist zorgen we ervoor dat je niets over het hoofd ziet.
Schrijf je uit bij je onderwijsinstelling
Wil je je uitschrijven na het afronden van je studie? Dat is een goede eerste stap! Zo voorkom je dat je onnodig collegegeld of lesgeld betaalt. Als je een mbo-opleiding hebt afgerond, regel je je uitschrijving direct bij je onderwijsinstelling. Heb je een hbo- of wo-diploma op zak? Dan kun je je uitschrijven via Studielink. Let op: de uitschrijfdatum is meestal de eerste van de volgende maand. Dus wil je per 1 april uitgeschreven zijn? Zorg dan dat je je vóór eind maart uitschrijft. Het is verstandig om ook bij je opleiding na te vragen of er specifieke regels zijn rondom de uitschrijfdatum.
Stop je studiefinanciering
Als je niet meer staat ingeschreven bij een opleiding, vervalt je recht op studiefinanciering. Het is daarom belangrijk om deze tijdig stop te zetten via je DUO-account. Dit geldt ook voor een eventuele lening. Heb je dit geregeld? Dan ontvang je de eerstvolgende maand geen geld meer van DUO. Dit voorkomt dat je onterecht studiefinanciering ontvangt, wat je later zou moeten terugbetalen.
Zet je studenten-ov stop
Een ander belangrijk punt is je student ov stopzetten. Zodra je niet meer studeert, vervalt je recht op gratis of korting reizen. Je kunt dit eenvoudig regelen bij een NS-ophaalautomaat. Kies daar voor ‘stopzetten reisproduct. Let op: doe dit vóór de 10e dag van de maand waarin je bent uitgeschreven, anders riskeer je een forse boete. Stel, je bent per 1 april uitgeschreven, dan moet je uiterlijk 10 april je studentenreisproduct stopzetten.
Check je verzekeringen en toeslagen
Studenten profiteren vaak van voordelige verzekeringen, zoals een zorgverzekering of een studenten inboedelverzekering. Nu je klaar bent met studeren, is het slim om te controleren of je verzekering nog bij je situatie past. Ook je toeslagen verdienen aandacht. Zorgtoeslag is bijvoorbeeld inkomensafhankelijk. Ga je aan het werk na je studie? Dan kan je inkomen invloed hebben op je recht op toeslagen. Via Mijn Toeslagen op belastingdienst.nl kun je dit eenvoudig controleren.
Bereid je voor op een nieuwe woonsituatie
Veel studenten wonen op kamers met een campuscontract. Na je uitschrijving heb je doorgaans zes maanden de tijd om je studentenwoning te verlaten. Begin daarom op tijd met het zoeken naar een nieuwe woning. Misschien is het een optie om tijdelijk weer bij je ouders te wonen? Het kan je financiële ademruimte geven terwijl je je volgende stap plant. Hoe dan ook, een andere woonsituatie betekent ook afscheid nemen van je studententijd.
Wat als je werkgever je studie heeft betaald?
Stel nu dat je werkgever je studie heeft betaald, dan maak je hier vaak afspraken over. In de meeste gevallen wordt er een termijn afsproken dat je in dienst moet blijven. Doet je dit niet, dan dient er vaak een deel of de volledige studieschuld terug te worden betaald. Maak daarom goede afspraken en weet wat je rechten zijn als werknemer als het gaat om je studiekosten terugbetalen na ontslag. Het is zonde dat je straks onnodig veel geld moet betalen, terwijl dit misschien helemaal niet nodig is. Vooral wanneer je wordt ontslagen zonder duidelijke reden kan het zijn dat je niets of maar een deel hoeft te betalen aan je werkgever.