Welke inboedelverzekering past bij mij als student?
Ga je studeren in een stad die op grote afstand van je woonplaats ligt? Dan ga je misschien op kamers. In dat geval hoef je namelijk niet dag in dag uit op en neer te reizen. Wanneer je inderdaad op kamers gaat, is het belangrijk om je te verdiepen in verzekeringen. Een opstalverzekering heb je niet nodig, want je huurt de studentenkamer. Wel is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je namelijk alle losse spullen in je studentenkamer, zoals de meubels en elektrische apparaten, voor schade door brand, storm, water en inbraak. Omdat er verschillende inboedelverzekeringen zijn, vraag jij je misschien af welke het beste bij je past. In deze tekst helpen wij je om dit te bepalen.
Standaard inboedelverzekering
Wanneer je als student een inboedelverzekering af wilt sluiten, kun je allereerst kiezen voor een standaard verzekering. Je bent hiermee verzekerd voor schade door brand, lekkage, inbraak, diefstal en blikseminslag. Ook de kosten die gemaakt worden voor het opruimen van de schade en kosten voor vervangende woonruimte vallen binnen de dekking van een standaard inboedelverzekering. Een verzekeraar keert jou alleen geld uit voor schade aan losse spullen in je studentenkamer. Het gaat hierbij om alle spullen die je ook mee kunt nemen tijdens een verhuizing. Schade aan de kamer zelf of alles wat hieraan vastzit wordt vergoed door de opstalverzekering van de verhuurder.
Allrisk inboedelverzekering
Omdat de standaard inboedelverzekering de goedkoopste manier is om jouw inboedel te verzekeren, kiezen veel studenten voor deze dekking. Hier valt wat voor te zeggen, want je houdt zo meer geld over voor andere zaken. Toch raden wij je niet aan om een allrisk inboedelverzekering op voorhand af te schrijven. Deze woonverzekering gaat namelijk een stapje verder dan de standaard variant die we hierboven al aanhaalden. Ook schade door eigen schuld valt namelijk binnen de dekking van een allrisk inboedelverzekering. Stoot je per ongeluk tegen je televisie aan en komt er hierdoor een barst in het beeldscherm? Dan kun je een claim indienen bij je verzekeraar.
Vergelijk inboedelverzekeringen met elkaar
Heb je voor jezelf bepaald welke van de twee inboedelverzekeringen in jouw situatie het beste is? Ga dan op zoek naar een verzekeraar waarbij je deze verzekering af kunt sluiten. Sluit de verzekering niet af bij de eerste beste verzekeraar die je tegenkomt, maar maak altijd eerst een vergelijking. Als je geen vergelijking maakt, is de kans namelijk klein dat je de beste inboedelverzekering vindt. Je bent dan niet alleen minder goed verzekerd, maar je betaalt ook nog eens een onnodig hoge premie. Om inboedelverzekeringen met elkaar te vergelijken, gebruik je een vergelijkingssite. Zo’n site toont je binnen de kortste keren wat de beste inboedelverzekering voor studenten is.
Staar je niet blind op de kosten
Aangezien het leven als student vaak al duur genoeg is, gaat jouw voorkeur waarschijnlijk uit naar de goedkoopste inboedel en aansprakelijkheidsverzekering. Ondanks dat wij ons goed voor kunnen stellen dat je voor de goedkoopste verzekering kiest, is dit niet altijd de beste keuze. Je bent dan namelijk minder goed verzekerd en dat kan je uiteindelijk juist geld kosten. Bepaalde schade wordt dan niet vergoed, waardoor je de kosten uit eigen zak moet betalen. Dit kan je uiteindelijk meer kosten dan de hogere premie die je voor een betere dekking betaalt.