Van studieschuld tot openstaande tikkies. Als je even niet oplet heb je in deze dure wereld al vrij snel geen overzicht meer op je openstaande schulden of op je uitgavenpatroon. In onze cultuur spreken we er niet graag over, maar je geld leren beheren is een onderdeel van volwassen worden. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om financieel op eigen benen te kunnen staan. Dat kan best betekenen dat je even door de zure appel heen moet bijten, zeker als je lange tijd je ogen hebt gesloten voor het volwassen leven en vooral ‘lang leven de lol’ hebt geleefd. Ook als je bijvoorbeeld nog geld van iemand krijgt zijn er oplossingen. Zo zou je je eens kunnen informeren over een deurwaarder inschakelen bij Juristu. We helpen je middels dit artikel graag op weg met het beheren van je geld. Lees dus snel verder!
Krijg overzicht in je inkomsten en uitgaven
Begin met het bijhouden van je uitgaven in bijvoorbeeld een excel bestand. Dit kan misschien saai klinken, maar hierdoor kun je wel beter sparen voor bijvoorbeeld een leuke vakantie. Om je relatie met geld te verbeteren, moet je starten met het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Het klinkt net zo simpel als het is, maar het gaat erom dat je dit document met regelmaat bijhoudt. Maak aan de linkerkolom een overzicht je inkomsten, rechts een kolom met je uitgaven. Deze kan je onderverdelen in categorieën als Vaste lasten zoals Huur, Verzekeringen, en als je te maken hebt met schulden; Aflossingen. Dan hou je nog genoeg ruimte over Boodschappen, Leuke dingen, Abonnementen en Spaardoelen.
Stap voor stap
Begin met kleine beetjes. Niemand vraagt je om al je schulden in één keer te betalen. Zeker als het gaat om een studieschuld, moet je echt wel de loterij hebben gewonnen wil je dat überhaupt kunnen. Als er bijvoorbeeld op je to do lijst staat ‘Schuld DUO’, kan dat overweldigend zijn. Verander daarom de stappen op je to do list in ‘Inloggen bij DUO website’ en ‘Maandbedrag controleren’. Zo maak je het behapbaar en haal je je doelen makkelijker.
Neem contact op met instanties
Neem contact op met de instanties waar je schulden hebt. Om verhoogde bedragen te voorkomen, is het belangrijk dat je contact zoekt met de organisaties waar je schulden bij hebt. Zo kan je betalingsregelingen treffen, die bedragen in termijnen aflossen, en invoeren in je bestand, en zo weet je dat er in ieder geval een einde in zicht is. Dat zorgt voor een stuk minder stress. Daarnaast kun je ook contact opnemen met een betrouwbare partij zoals Juristu om te informeren over het betalen of vereffenen van openstaande rekeningen.