In Nederland is iedereen verplicht een basispakket van een zorgverzekering te hebben. Het basispakket van de zorgverzekering is dan ook bij elke zorgverzekeraar gelijk. De basisdekking wordt vastgesteld door de zorgverzekeringswet en regels en besluiten die daarmee te maken hebben.
Soorten basispakket zorgverzekering
De inhoud van een basis zorgverzekering is bij elke verzekeraar gelijk, de vormgeving ervan wil echter nog wel verschillen. Er is een indeling te maken in vier soorten:
- De eerste soort is de naturapolis. Verreweg de meeste mensen hebben zo’n polis. Bij een naturapolis kun je alleen gebruik maken van de zorgverlener waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft. De zorgverzekeraar zorgt er dan voor dat er voldoende zorgverleners beschikbaar zijn. Doordat de verzekeraar afspraken heeft met de zorgaanbieder kan het zijn dat de zorg sneller kan worden aangeboden en van betere kwaliteit is. De zorgverzekeraar betaalt de gemaakte kosten gelijk uit aan de zorgverlener. Als je zelf graag een andere zorgverlener wilt dan kan dat, maar dan betaalt de zorgverzekeraar mogelijk niet alle kosten. Spoedeisende hulp wordt wel altijd vergoed. Een variant hierop is de budget-naturapolis of selectief polis. Nog goedkoper dan de reguliere naturapolis maar dan met nog iets minder keuze.
- De tweede vorm is de zogenaamde restitutiepolis. Heb je een restitutiepolis, dan mag je zelf je zorgverlener kiezen. Je betaalt de gemaakt kosten voor de medische hulp dan eerst zelf en vervolgens declareer je de rekening bij je verzekeraar. De kosten uit het basispakket worden bijna altijd volledig vergoed. De manier van vergoeden kan verschillen. Bij een restitutiepolis krijg je een duidelijk overzicht van de door jou gemaakt zorgkosten van dat jaar, je krijgt immers alle rekeningen eerst zelf. Doordat je een duidelijk overzicht hebt van jouw zorgkosten kun je je verzekeringspakket beter op jouw wensen afstemmen. Je hebt wel meer administratiewerk doordat je alle rekeningen eerst zelf moet betalen en vervolgens declareren. De verzekeraar bepaalt wanneer je een rekening uiterlijk moet declareren. Een verzekeringsmaatschappij mag je de zorgrekeningen echter niet op laten sparen en laten declareren op het moment dat de kosten boven het eigen risico zitten. Een restitutiepolis is meestal iets duurder dan een naturapolis.
- Je kunt ook kiezen voor een combinatiepolis. Hierbij worden sommige kosten in natura en andere op rekening vergoed. Je kunt wel kiezen door wie je geholpen wilt worden, maar zult soms wel eerst zelf moeten betalen.
- Tenslotte is er nog een pro-life polis. Met deze polis kun je bepaalde zaken die jij om ethische, levensbeschouwelijke of religieuze redenen onaanvaardbaar vindt uitsluiten op je zorgverzekering.
De basisverzekering van de zorgverzekering dekt de volgende zaken:
- geneeskundige zorg door huisartsen, medische specialisten en verloskundigen
- verblijf in het ziekenhuis
- dyslexiezorg
- medicijnen
- geneeskundige GGZ
- kraamzorg
- (medische) hulpmiddelen
- (beperkte) fysiotherapie en oefentherapie vanaf de 21 ste behandeling, logopedie, ergotherapie
- bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie tot en met de 9e behandeling
- tandheelkundige zorg (controle en behandeling) tot 18 jaar
- tandheelkundige zorg zoals kunstgebit en kaakchirurg
- ziekenvervoer
- spoedeisende medische zorg in het buitenland
Meer informatie over aanvullende zorgverzekeringen of het vergelijken van zorgverzekeringen